Wiesbaden, Nice van het noorden

Wiesbaden, Nice van het noorden

Gelegen aan de Rijn, in het wijngebied van de Rheingau ligt Wiesbaden, de bruisende hoofdstad van de deelstaat Hessen. Met 26 warmwater bronnen is Wiesbaden met recht een bruisende hoofdstad. De Kochbrunnen is de belangrijkste bron en wordt onder meer gebruikt in de Kaiser Friedrich Thermen, een prachtige kleinschalige thermen in Jugendstil. Via een pijplijn gaat het warme thermale water ook naar het moderne thermencomplex Thermalbad Aukammtal. Als er sneeuw ligt (wat niet vaak voorkomt) zie je precies waar deze pijp loopt.

Als echte kuurstad heeft Wiesbaden meer te bieden. Een historische binnenstad met prachtige huizen en gebouwen uit de 18e en 19e eeuw, vele parken zoals het uitgestrekte Kurpark, gezellige restaurantjes en terrassen en de Riesling wijngaarden op de Neroberg. Deze wijngaarden maken onderdeel van het wijngebied Rheingau, bekend om de Riesling en het wijndorp Rüdesheim.

Bekijk ook onze korte impressie over Wiesbaden …

Kuren sinds 1852

In 1852 noemde Wiesbaden zich voor het eerste wereldkuurstad. Vele beroemdheden waaronder Goethe, Wagner, Bach en Keizerin Sissi kwamen naar Wiesbaden voor een kuur. Wiesbaden is bekend vanwege haar natriumchloridehoudende warmwaterbronnen die voor veel kuren gebruikt worden. Zo is het thermale water heilzaam bij reumatische aandoeningen en ontstekingen van de ademhalingsorganen. En dat het heilzaam is, bewijst een vaste gaste die door haar dagelijks bezoek aan de Kaiser Friedrich Therme geen medicijnen voor haar reuma meer gebruikt.

Wiesbaden is een erkend centrum van de behandeling van reumatische en orthopedische aandoeningen. Er zijn talrijke gespecialiseerde klinieken en revalidatiecentra gevestigd zoals, naar voorbeeld van de Mayo Clinic in Minnesota, de internationaal gerenommeerde Deutsche Klinik für Diagnostik.

Naast de twee thermen beschikt een aantal hotels zoals het Nassauer Hof en Radisson BLU Schwarzer Bock over hun eigen thermale bron.

Kaiser Friedrich Therme – ontspannen in de voetsporen van de Romeinen

Op de plek waar zich ooit een Romeins stoombad bevond, is nu een historisch badhuis in Jugenstil. Deze therme uit 1913 beschikt over een uniek saunagedeelte rondom het Iers-Romeinse bad. Je vindt hier faciliteiten zoals baden met thermaal water van verschillende temperaturen, het steendampbad, Russisch stoombad, Finse sauna, tropische ijsregen, lavacrum en nog veel meer. Ontspannen in deze sfeer van honderd jaar geleden is wel erg bijzonder.

In de Quellenbar worden drankjes en kleine snacks geserveerd. De Kaiser Friedrich Therme biedt naast de baden en sauna’s een gevarieerd aanbod van gezondheidsbehandelingen zoals massages, Rasul-stoombad in oosterse stijl, Mediterraan zandbad en diverse softpack- en cosmetische behandelingen.

Deze kleinschalige thermen voor maximaal 139 personen is gelegen in het centrum. Net buiten het centrum ligt Thermaalbad Aukammtal dat beschikt over parkeergelegenheid maar ook goed te bereiken is met de bus.

Thermaalbad Aukammtal

Dit Thermaalbad is een modern thermaal bad met binnen- en buitenbassin. Geniet van het weldadige thermale water, de verschillende massagestralen, doe mee met een aqua workout en ontspan vooral. Je hebt hier de keuze om alleen de baden of de sauna’s te bezoeken of beide. Het saunalandschap beschikt over een binnen- en buitendeel met verschillende sauna’s, stoombad, belevenisdouches, rustruimtes, ligweide, Wintertuin en buitenbad met thermaal water. Vrijwel elk uur is er wel een opgieting en in het stoombad zijn er speciale scrubs.

Verder kan je hier ook terecht voor massages alsmede natuurgeneeskundige en cosmetische behandelingen.

Met deze twee thermen biedt Wiesbaden voor elk wat wils. Voor degenen die in een kleinschalige, historische omgeving willen ontspannen en degenen die de voorkeur geven aan een moderne omgeving met vele faciliteiten. Daarnaast is er nog een verschil; het dragen van badkleding is in de Kaiser Friedrich Therme niet toegestaan. In het Thermalbad Aukammthal geldt dit alleen voor de sauna’s. Op dinsdag is het damesdag in de Kaiser Friedrich Therme.

Nice van het noorden

Al in de 19e eeuw werd Wiesbaden het ´Nice van het noorden´ of ´de stad van de villa’s´ genoemd. Niet alleen vanwege de elegante villa’s, historische gebouwen en de vele parken maar ook het mediterrane klimaat en levensstijl. In de historisch stadskern met huizen uit de 18e en 19e eeuw is het een doolhof van smalle straatjes met winkels, gezellige restaurants en terrassen. In de Goldgasse waan je je even in Italië met de Italiaanse restaurants en hun terrassen en obers met hun begroetingen in het Italiaans.

In het centrum staan prachtige gebouwen zoals het Hessisch Staatstheater uit 1894, het Stadskasteel (nu zetel van de Hessische Landtag), het Altes en Neues Rathaus en de neogotische Marktkirche. Op het plein voor de kerk is elke woensdag en zaterdag een gezellige markt.

Uit de 19e eeuw stamt ook Café Maldaner. In de bijzondere ambiance van een Wiener Kaffeehaus kan je hier niet alleen genieten van heerlijke taarten en andere zoetigheden maar ook ontbijten. Een must tijdens een bezoek aan Wiesbaden; reserveren voor het ontbijt is wel aan te raden.

Aan de chique Wilhelmstraße ligt een ander bekend trefpunt met een lange geschiedenis, Chocolatier Kunder. Bekend om zijn bonbons en de Ananastörtchen, sinds 1903 een specialiteit uit Wiesbaden.

Kurhaus, het symbool van de stad

Dankzij haar hete bronnen kan de stad terugkijken op een roemruchte geschiedenis als wereldberoemd kuuroord. Symbool van de stad is dan ook het Kurhaus dat in 1907 onder leiding van Keizer Wilhelm II werd gebouwd. Het Kurhaus, een imposant gebouw met een kolossale Ionische zuilenvoorhal, is nu het centrum voor nationale en internationale congressen, vergaderingen, tentoonstellingen en culturele evenementen. In de voormalige wijnzaal bevindt zich het casino met een neoclassicistische binnenarchitectuur. De aangrenzende Kurhaus Kolonnade (1827) is 130 kilometer lang en hiermee de langste zuilenhal van Europa. Achter het Kurhaus ligt het uitgestrekte kuurpark.

Andere bezienswaardigheden zijn het barokke Biebricher Schloss aan de oever van de Rijn en de Neroberg met de wijngaarden en imposante Russische kerk. De top van de 245 meter hoge Neroberg kan je bereiken met de kabeltrein uit 1888 die door waterkracht wordt aangedreven. Bezoek de Russische Kerk en geniet vooral van het uitzicht op de stad en de wijngaarden.

Poort tot de Rheingau

Een andere naam voor Wiesbaden is Poort tot de Rheingau. De wijngaarden binnen de stadsgrens zoals die op de Neroberg behoren tot de Rheingau. Binnen een half uur ben je ook in Rüdesheim, het bekendste wijndorp van de Rheingau. Een bezoek aan Wiesbaden is dan ook prima te combineren met een bezoek aan de Rheingau met de vele wijngaarden, burchten en pittoreske wijndorpen met hun vakwerkhuizen.

Naast een bezoek aan de wijngaarden op de Neroberg zijn er rondleidingen door de wijnkelders van het bekende sekt-merk Henkell (met o.a. de piccolo’s). In stadsdeel Biebrich bevindt zich het hoofdkantoor met een prachtige zaal in Rococo-stijl en zeven verdiepingen diepe wijnkelders. Lees meer over de Rheingau op WineBreaks.nl.

Festivals en evenementen

In de parken en op het plein voor het Rathaus en de Kerk worden regelmatig evenementen gehouden. Van concerten tot festivals als het bekende Rheingau Musik Festival. Dit muziekfestival is met 170 concerten een van de grootste van Europa en trekt al 30 jaar bezoekers van de hele wereld. Het is een samenspel van cultuur en natuur, muziek en genieten op bijzondere locaties zoals het Kurhaus en Staatstheater maar ook Klooster Eberbach, Schloss Volrads en Schloss Johannisberg. Concerten van klassiek en jazz tot cabaret en wereldmuziek. Het festival wordt in 2022 van 25 juni tot 3 september gehouden.

Elk jaar wordt in augustus de Rheingauer Weinwoche in Wiesbaden gehouden. De binnenstad wordt dan de langste wijnbar van de wereld met vele standjes van de wijnboeren uit de Rheingau. Proef en drink de jonge wijnen maar ook sekt en auslese.

Tijdens de advent is er een gezellige Kerstmarkt, de Wiesbadener Sternschnuppen Markt. Alles is prachtig versierd en verlicht (ook in de vorm van de Wiesbaden Lelie) en in het Kurhaus staat een grote kerstboom van rode kerststerren. Op de markt zijn meer dan 130 leuke stalletjes met handkunstwerk, heerlijkheden en uiteraard glühwein. Elk jaar heeft de Glühweinmok een ander motief met een bezienswaardigheid uit de stad. Verder ontbreekt uiteraard de kribbe niet en zijn er een ijsbaan, historische draaimolen en reuzenrad voor een prachtig uitzicht op de stad.

Overnachten

Overnachten kan o.a. het Radisson BLU Hotel Schwarzer Bock, Hotel Nassauer Hof of ACHAT Hotel City-Wiesbaden.



Booking.com

Reactie plaatsen